Film - Is Anybody There?

Betyg: 6,8

...balanserar på gränsen mellan sentimental dynga och hjärte-gó drama...

Under 80-talet någonstans i England bor 10 åriga Edward tillsammans med sina föräldrar och deras äldreboende. Edwards föräldrar har sedan år tillbaka drivit ett eget äldreboende genom att hyra ut rum ur huset de bor i. De äldre boende fascinerar Edward och han utforskar nyfiket om vad som händer när en person avlider. Det är dock inte allt för trevligt hemma hos Edward då han har problem att nå sina föräldrars uppmärksamhet samtidigt som han skiljer sig från klasskamraterna då han söker sig till de döda. En dag som alla andra anländer dock en bitter gammal man till äldreboendet. Det ska komma att visa sig att den bittra mannen blir en vändningspunkt i inte bara Edwards liv utan även för hela Edwards familj.

Må det vara ett typiskt tema där en sur gubbe träffar en ensam unge och tillsammans finner de en udda men ack så mysig vänskap. Alltså trots denna typiska handling överleven filmen i och med den charmiga engelska miljö, dess varma kameraarbete och Michael Caines utomordentliga insatts som den bittra gubben Clarence. Det är tillfällen då Is Anybody There balanserar på gränsen mellan sentimental dynga och hjärte-gó drama, men lyckas tippa över på hjärte-gó drama i rättan tid.

I Michael Caines (Get Carter, The Cider House Rules, de senaste Batman-filmerna) senaste film ser och uppfattar vi för första gången hur gammal skådespelaren egentligen är. Hans rollfigur är i slutskedet av sitt liv och kanske är denna roll något av det sista som vi kommer att kunna åtnjuta av denna underbara skådis. Caine bär det tunga lasset i Is Anybody There och Bill Milner (Son of Rambow) som är huvudrollsinnehavare, försvinner som Caines lilla side-kick istället. Möjligen finns det en undermedveten mening med Caines och Milners rollhantering då deras karaktärers liv speglar väldigt väl deras eget liv utanför filmen. Caine är i slutet av sin karriär och Milner är trots sin unga Harry Potter-ålder i början av sin karriär.

När filmen tar bort fokus från huvudrollerna möts vi av en familj vars samhörighet vissnat och börjat falla samman. Edwards föräldrar har blivit mer glömska än deras kunder och försvunnit i sitt jobb. Både pappan och mamman har tappat bort den kärlek de tidigare hade för varandra och dessutom glömt bort deras enda son Edward. Och detta är vad vi bjuds på som tittare i stort. Vänskapsförhållandet mellan Edward och Clarence växer och kärleksförhållandet mellan mor och far vissnar.

Is Anybody There
är ingen speciellt anmärkningsvärd film för 2000-talet men den bör dock inte bli ignorerad för den delen heller. Den har ett budskap, den har en charmig miljö och den bidrar med stundom snyftande scener men, som tur är, tar filmen sig själv inte på allt för stort allvar och därmed överlever Is Anybody There i sista stund.

Ägna 90 min av din tid och njut av 2009’s brittiska höstfilm, Is Anybody There.



Gillar du Is Anybody There bör du även se:
Kan du vissla Johanna (1994)

/Emil A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0