Film - 2000-talets Absolut Bästa

Jag har gjort ett ärligt försök i att se de bästa filmerna från 2000-talet och undvika att förpesta min tillvaro med usla filmer.  Dock slinker det ibland in en och annan dålig rulle i filmtittandet och man har heller inte tid att se alla hyllade filmer som har premiär under tio års period, jag har trots allt ett liv utanför soffan… tro det eller ej. Hur som helst har jag nu, i och med att vi klivit in i ett nytt decennium, tagit mig friheten att kopiera WTF;s musikrecensent Westers idé om att göra en topplista över de bästa av det bästa från de första 10 åren ur 2000-talet. Detta betyder att jag mycket, mycket, MYCKET STARKT rekommenderar dessa klockrena filmer till er läsare. Lita på mig, I AM THE LAW!!

10:or

Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004)           

Min absoluta favoritfilm någonsin. Med den perfekta kombinationen av Charlie Kaufman vid författarbordet och Michael Gondry sittandes på registolen kläcks det barnsligt kreativa innehållet och det vackra berättandet om hjärnans gränser och hjärtats oändlighet. Det blir en ”hjärta VS. hjärna” -match med flertalet filmiska dimensioner. Från och med denna film har jag slaviskt följt Michael Gondry och Charlie Kaufmans verk utan att bli besviken en enda gång.

500 Days Of Summer
(2009)       

Jag hade stora förväntningar på denna film och jag blev inte besviken efter att jag sett den. Kille möter tjej –tema med mixad tidslinje. Snygg och felfri film som fokuserar på kärleken och alla dess faser, från nyförälskad till feting dissad. Just det, killen blir dumpad och det är ingen spoiler… filmen tar fart på samma ställe där den sedan slutar. Bra unga skådisar gör ett klockrent arbete som filmens ”kärlekspar”, Joseph Gordon-Levitt och Zooey ”blue eyes” Deschanel.

Överdrivet Bra Soundtrack

Garden State (2004)       

Ytterligare en kärlekshistoria. Scrubs stjärnan Zach Braffs regidebut om en emotionellt tom man, Andrew Largeman, (spelad av Zach Braff själv) som åker tillbaka till sin hemstad för att medverka på sin mors begravning. För Largeman blir det ett återseende av gamla klasskamrater och konstiga typer samt ett möte med en underlig och vacker The Shins-fan spelad av Natalie Portman. Ruggigt bra soundtrack som innehåller låtar av bl.a. Simon and Garfunkel, Coldplay, The Shins, Iron & Wine, Thievery Corporation, m.m.

Elaka Kids

Mean Creek (2004)      

Höj på ögonbrynen och tillåt dig häpnas av den vackra naturen och enkelheten som du finner i den underskattade filmen Mean Creek som handlar om ett gäng ungar som planerar att hämnas på skolans mobbare. Regissören Jacob Aaron Estes är relativt okänd för många men visst väntar vi på att se vad han ska skaka fram härnäst efter att ha sett hans mästerverk till debut.

Dokumentär

Sicko (2007)       

Och jag som trodde att Michael Moore skulle tracka på president Bush i ytterligare en film och så kommer istället en ärligt utsträckande hand strävandes för gemenskap och förståelse… och självklart en del sparkar i röven på den dåvarande amerikanska presidenten. Du kommer att bli alldeles rosenrasande men samtidigt varm om hjärtat efter att ha sett denna finfina dokumentär om USA:s ruttna sjukvårdssystem.

Based On A True Story

United 93 (2006)      

Alla har vi hört talas om terrorattacken som drabbade USA den 11 september 2001. Fyra plan blev kapade och användes av kaparna som flygande bomber mot diverse kända samt viktiga amerikanska byggnader. Ett av dessa plan nådde däremot inte sitt huvudmål pga. att besättningen överföll kaparna och satte stopp för deras huvuduppgift. Dock störtade planet i alla fall och alla i besättningen avled. Aldrig har jag tidigare varit med om att en biosalong varit knäpptyst under eftertexterna. Trots att filmen endast innehåller minimum action och lyckligtvis ingen politisk vinkling sitter man på helspänn från start till slut. Paul Greengrass är ett geni som inte behöver använda sig av specialeffekter för att fånga tittarnas uppmärksamhet. Uppriktighet och full kontroll är Pauls medel. Förmodligen något av det mest känslomässigt starkaste innehåll jag sett på en bioduk någonsin

STORfilm

Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring (2001)       

2000-talets största blockbuster som vi alla har sett, vare sig vi vill det eller ej. Ingen undkommer mastodont trilogin om den lille hobbiten och hans långa vandring. Den första filmen var den bästa…

Udda

Wristcutters: A Love Story (2006)       

En film som tar plats i ett alternativt ”efter döden”-ställe anpassat endast för människor som tagit livet av sig. I detta dystra ställe hamnar Zia (Patrick Fugit) i, och han beskriver det som det perfekta helvetet för livströtta människor; allt är detsamma som i den tidigare världen… fast tråkigare. Wristcutters har en feeling som skiljer sig från resten. Med sin svarta humor, sitt östeuropiska soundtrack och indie skådespelare blir detta en positiv överraskning för tittaren som inte kommer ha en blekfet chans att förutspå filmens gång och riktlinjer.

Animerat

Coraline (2009)        

1993 berövades animationsregissören Henry Selick från berömmet av Tim Burton för A Nightmare Before Christmas. Henry Selick fick nu återigen chansen att lysa som en stjärna när han nyligen skapade den underbart färggranna 3D-upplevelsen Coraline som handlar om en liten flickas upptäckt av en tvärtomvärld där hennes föräldrar bryr sig om henne och ger henne all den uppmärksamhet hon förtjänar. En vuxen barnsaga som är lika vacker som den är spännande.

Sen To Chihiro No Kamikakushi (2001)            

Också känd som Spirited Away. Ett magiskt äventyr som likt Coraline handlar om en liten flickas upptäcktsfärd i en ny värld med lustiga djur och människor. Denna flummiga värld har självklart uppstått från ingen mindre än den japanska regissören Hayao Miyazakis vilda fantasi. Njut av den mjuka atmosfären i filmen och flyg iväg in till en ny värld.

Svenskt

Farväl Falkenberg (2006)            

Kanske inte fungerar som en stor biofilm men Farväl Falkenberg är vacker samt sorligt berättad om unga vuxnas ständiga nostalgifilosofering som gör dem omöjliga till att acceptera tidens gång och vuxenlivets uppgifter. Varför kan inte tiden bara stå still och bevara oss i forna lyckliga dar som bekymmerslös lillpalt?

Låt Den Rätta Komma In (2008)            

Efter att denna läskigt snygga svenska film hade premiär världen över blev Tomas Alfredson kung över modern svenskfilm. Alla vill ha en bit av Sveriges skräckmästare, så väl innanför landet som utanför. Med ett långsamt stämningsfullt foto och ett kyligt klimat lyckades Tomas göra ett fotavtryck i filmhistorien med denna vampyrfilm om en 200 år gammal 12 åring och en mobbad kille vid namn Oskar. Tycker ni att filmen är rå? Då har ni inte läst boken.

Asiatiskt

Old Boy (2003)          

Hämnd drama á la Sydkorea. En man blir instängd i ett rum i flera år utan att veta varför. När han sedan blir släppt fri börjar han att dela ut rejäla mängder stryk till alla inblandade i hans kidnappning. Old Boy är rå och vulgär på ett sätt som amerikanska filmer aldrig lyckats filmsätta på samma sätt.

Franskt

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001)              

Jean-Pierre Jeunet har sin egna lilla underbara stil, och Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (även känd som Amelie From Montmatre) är hans stora genombrotts film. Det är gulligt och söt och man vill ta en tripp till Frankrike efter att ha upplevt denna prima filmupplevelse.

Komedi

Superbad (2007)                         

Visst har det kommit ut många roliga filmer (Waiting…, Little Miss Sunshine, Shaun Of The Dead) under detta decennium men roligast och mest trovärdigaste komedin bör dock vara Superbad av Greg Mottola. Jag vet att ni just nu är många läsare som inte håller med mig om detta men jag tycker faktiskt att Superbad har den mest trovärdigaste relationskemin vänner emellan i en film, någonsin. Språket kan tyckas vara en aning grovt men ärligt talat är det faktiskt inte så ovanligt om man tänker efter. Vad som möjligtvis är utflippat är däremot filmens två poliser, spelade av Seth Rogen och Bill Hader. Nej, jag håller fast vid min åsikt om att Superbad är 00-talets bästa komedi med en handling som fokuserar på två/tre vänners jakt efter att gå på fester, kröka, träffa tjejer och att bli accepterade. Filmen är perfekt ihop klippt och den röda tråden löper klassiskt och tillförlitligt genom hela filmen.

Tack för att ni tog er tid att läsa min lista över 00-talets absolut bästa filmer,
Tack Och Gott Nytt År Kära Läsare,
Emil A


Kommentarer
Postat av: Johan W (wtf)

Fan vilken tajming. Precis när jag kände för att skriva en recension. Många bra filmer här. Känner att jag borde se 500 Days Of Summer, Sicko och Farväl Falkenberg.



Men United 93 kommer vi nog alltid att ha delade om. haha.



najs.

2010-01-03 @ 19:19:39
Postat av: WTF-Emil

ja det var läskigt bra tajming =D

2010-01-03 @ 19:33:53
URL: http://whytheface.blogg.se/
Postat av: Jens

Tycker att Definitely, Maybe borde ha blivit omnämnd och du har rätt, jag håller inte med dig angående Superbad...

2010-01-03 @ 19:47:58
URL: http://outshinethis.blogg.se/
Postat av: Simon

Som komedi är min favorit Zombieland. Tycker den absolut kan komma som bästa komedi, möjligen med burn after reading som tvåa.



men det är mina favoriter, annars har jag en hel del nya filmer att se nu! :)



2010-01-03 @ 20:20:01
Postat av: WTF-Emil

såg zombieland för någon dag sedan och den var kung...men superbad har vuxit fast på mig. superbad blev bättre för var gång man såg den. tyckte inte om den alls första gången faktist.

2010-01-04 @ 00:17:07
URL: http://whytheface.blogg.se/
Postat av: Johan W (WTF)

Appropå Spirited Away, kolla på Miyazakis nya "Ponyo on the cliff by the sea". Mindfuck! Så vacker att jag nästan började böla även om den inte alls är sorglig på något sätt. I HD så fullkomligt kissar den på alla pixar filmer trots att den är animerad i vattenfärg. Akta dig för dubbade disney-versionen bara, den har tydligen kukfejs jonas brothers och miley circus (DÖ DISNEY DÖ).

2010-01-04 @ 15:05:44
Postat av: WTF-Emil

haha, tack för din info

2010-01-04 @ 23:04:06
URL: http://whytheface.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0