Film - Funny People

Betyg: 6,8

...som tur är överlever Funny People till slutet...



George Simmons (Adam Sandler) är en framgångsrik komiker som har allt. Ira Wright jobbar på en livsmedelsbutik men står på kvällarna och svettas på Stand Up-scener i försök om att framhäva skratt och uppskattning från publiken… detta utan större framgång. Plötsligt en kväll befinner sig både Wright och Simmons sig på samma krogshow. Utan att Wright gjort något vidare imponerat intryck för Simmons med sina humoregenskaper under kvällen, så får i alla fall Wright ett telefonsamtal dagen efter från Simmons där han blir erbjuden ett jobb som Simmons personliga assistent. Wright inser dock ganska tidigt att Simmons har blivit dödsförklarad hos läkaren och kommer inom de närmaste månaderna att avliva. Samtidigt som Simmons genomgår sin ”avskedsprocess” i livet står Wright vid hans sida och försöker hålla humöret uppe och lära sig av Simmons karriärerfarenheter.

Judd Apatow har under 2000-talet haft ett finger i nästa alla stora komedisuccéer. Från att ha varit producent till filmer som Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy och Superbad, till att ha regisserat filmerna The 40 Year Old Virgin och Knocked Up. I november 2009 hade Apatows senaste komedifilm premiär i Sverige, Funny People. En film som enligt Apatow själv beskriver som hans mest personliga verk hittills. Funny People ställer frågor kring ämnen så som identitetskris, relationsproblem och sista-minuten-ångest.

Då Simmons karaktär speglar Adam Sandlers eget liv och framgång inom komedibranschen blir filmen desto mer intressant och trovärdig med dess tema. Endast några fåtal minuter in i filmen får Simmons reda på att han har en obotligsjukdom som kommer att avsluta hans liv inom loppet av ett år. Därefter driver Simmons igenom sin vardag med ett nytt perspektiv. Han tittar tillbaka på sitt liv med hjälp av filmer och fotografier. Han möter upp gamla kompisar och förglömd kärlek utan att nämna sin sjukdom. När han gör ett uselt stand-up-uppträdande träffar han Wright som ”back stabbar” Simmons med humoristiska trakasserier. Trots att Simmons inte verkar tycka om Wright något särskilt kontaktar Simmons Wright och erbjuder Wright att utföra allt jobb åt honom de närmaste månaderna. En klassisk Yoda&Skywalker-relation.

Funny People
fortlöper med att Simmons och Wright träffar kändisar och leker runt i rikemansvärldens godisbutik, dock med en mer allvarligare ton än den vi ser i lattjo lajbans tv-showen Entourage. Jag ska passa på att erkänna att jag aldrig riktigt varit ett fan av Adam Sandlers skådespelarinsatser och jag har heller aldrig förstått mig på hur han lyckats bli så berömd på det han gör. Han har gjort hyfsat bra insatser i filmer som Punch-Drunk Love och Reign Over Me men aldrig imponera mig, tills nu. Karaktären George Simmons passar Adam Sandler som en smäck. Möjligtvis inte så konstigt när Apatow är vän till Sandler och skrivit rollen som Simmons speciellt för just Sandler.

Det tar dock Apatow hela 146 minuter att framföra budskapet om att livet är alldeles för kort för att slösa bort, samt att man aldrig uppskattar det man har förrän det är utom räckhåll. Detta kan anses onödigt, men som tur är överlever Funny People till slutet och jag är nöjd, varken mer eller mindre. En BAOTA! –bonus till filmen är soundtracket som innehåller låtar av musiker som t.ex. : Wilco, Paul McCartney, John Lennon och Robert Plant.



/Emil A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0