15 favorit TV-ögonblick

Här kommer en lista med 15 YouTube klipp från mina favorit TV-ögonblick från de senaste åren. Jag har försökt att hålla det relativt spoiler-fritt så läsare kan se på klippen få lite tips på bra TV-serier.  



1.       The Wire – The King stay the King


Bara tidernas bästa kriminalserie The Wire skulle kunna lyckas med bedriften att förklara kapitalismen i USA, droghandelns hierarki och spelreglerna för schack i en och samma scen. Genialiskt skrivet.

 

2.       Freaks and Geeks – Dodgeball

Paul Fieg och Judd Apatow gjorde den bästa tolkningen av highschool–tiden någonsin i den kortlivade tv-serien Freaks and Geeks. I det här klippet är det nördarna i serien som får en lärdom i förundmjukelse under gympapasset.

 

 

3.       Arrested Development – Pop secret

Karaktärerna i Arrested Development är så vansinnigt roliga att det inte går att välja en favorit. Ännu svårare är det att välja en favoritscen eftersom i princip varje avsnitt är fulla av hejdlöst roliga scener. Det här är inte det bästa klippet från Arrested Development men det är ett klipp som visar hur manusförfattarna ofta leker med orden till galet roliga resultat.

 

4.       Breaking Bad – Badkar

Breaking Bad har en underbar balans mellan rått socialrealistiskt drama och nattsvart humor. Den här scenen visar hur illa det kan gå när oerfarna kriminella ska försöka göra sig av med ett lik. Känsliga tittare varnas.

 

5.       The Sopranos – Tony muckar gräl

Fantastisk scen från Sopranos. När maffiabossen Tony Sopranos inser att hans roll som alfahane är hotad efter att han varit på sjukhuset för länge så tvingas han göra något drastiskt. Lägg märke till hur han med blicken avgör vilken som är starkast och är den som han måste vinna imot.

 

6.       Spaced – Pistolfajt


En annan av mina favorit komediserier gjord av Simon Pegg, Jessica Hynes och Edgar Wright. I det här klippet disskuteras det psykologiska band som alla män har till varandra. En riktig klassiker.

7.       Firefly – The Negotiator

En sci-fi västern serie som var kanske den bästa tv-serien FOX någonsin haft och som bara gavs 14 avsnitt innan den lades ner. Här är ett litet klipp som visar en uns av det som gjorde den här serien till en modern kult-klassiker.

 

8.       Battlestar Galactica – Början av miniserien

Jag var tvungen att få med Battlestar men oturligt nog så finns det knappt några klipp från serien på YouTube, dessutom är nästan varje avsnitt efter säsong ett proppfulla av spoilers. Det här är klipp från början av den tre timmar långa miniserien som sparkade igång Battlestar Galactica. En liten introduktion till en fantastisk rymd-epos.


9.       Chernobyl: Life in the Dead Zone - Slutet

Det här klippet är från en dokumentär som jag av en händelse lyckades se på Animal Planet en vardag kväll. Kanske är jag bara svag för kattungar men hjärtat brister nästan i slutet när kattmamman som vuxit upp i Tjernobyls radioaktiva ingenmansland vandrar ut ur området och bestämmer sig för att bli huskatt hos människor igen. Blödigt och tvivelaktigt? Ja kanske men det bryr jag mig inte i.

 

10.   Family Guy – Bullfrog

Det här är ett exempel på den sortens humor som Family Guy är ganska unik för. Peter ger Chris en groda i present men strular till det gång på gång. Upprepande, simpelt och absurt roligt.

 

11.   Rome – 13!

En anledning till att jag ogillade Spartacus: Blood and Sand så mycket var att jag sett tv-serien Rome. Rome är en sjuhelvete mycket bättre serie om romarriket än Spartacus och i det här klippet så får vi se en sjuhelvete mycket bättre stridsscen än all fjantig splatter-action Spartacus hade att bjuda på. Känsliga tittare varnas.


12.   Upp till Kamp – Erik möter Tommy

En enkel men väldigt bra scen från sveriges bästa tv-serie Upp till Kamp. Arbetargrabben Tommy möter överklass killen Erik i en scen innehållande en haschbit och Bob Dylan’s ”The Girl From The North Country”.

 

13.   The Wire – Snoop är ute och shoppar

Ännu en scen från The Wire. Här introduceras Snoop, troligtvis den mest kallsinta massmördaren på TV någonsin. Vad hon ska med en spikpistol till, det låter jag vara osagt.

 

14.   Deadwood – Cocksucker!

Ian McShane är fantastisk i rollen som den konstant svärande horhusägaren Al Swearengen. I den här scenen försöker han tala med kinesen Mr. Wu med hjälp av gester, teckningar och en hel del svordomar.

 

15.   Mad Men – Gräsklipparen

Livet på reklamfirman Sterling Cooper får en minst sagt oväntad vändning i den här scenen. Reaktionerna i kontorslandskapet av den ”lilla olyckan” är oslagbara.

 

/ Johan Wester


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0